Έλεγχοι και πορίσματα ελέγχων σε τυροκομεία της χώρας

Έλεγχοι και πορίσματα ελέγχων σε τυροκομεία της χώρας

Αρ. Πρωτ. 9327/29.03.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- κ. Υπουργό Ανάπτυξης
- κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
- κ. Υπουργό Δικαιοσύνης


Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη χώρα μας και κατοχύρωσε οριστικά τη ΦΕΤΑ ως Ελληνικό Προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευση), πολύ πιο ευοίωνο και πιο αισιόδοξο προδιαγράφεται το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που αφορούν την πρώτη ύλη (αιγοπρόβειο γάλα) για την κατασκευή της ΦΕΤΑΣ, αλλά και οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στη διαδικασία παρασκευής και εμπορίας ΦΕΤΑΣ περιγράφονται σε σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις στην Ελληνική Νομοθεσία και σε Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
Επειδή στη διαδικασία παρασκευής του προϊόντος αυτού συμμετέχουν συνολικά 120.000 οικογένειες κτηνοτρόφων.
Επειδή περί τα 300 από τα 600 τυροκομεία της χώρας έχουν τη σχετική νόμιμη άδεια για την παρασκευή ΦΕΤΑΣ.
Επειδή οι 110.000 tn παραγόμενης ΦΕΤΑΣ στη χώρα μας καθιστούν το ελληνικό αυτό προϊόν το πρώτο σε ποσότητα παραγωγής Π.Ο.Π. προϊόν σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Επειδή μετά τις 20/10/2007 δεν θα έχουν δικαίωμα, τρεις κυρίως ευρωπαϊκές χώρες να παράγουν και να εμπορεύονται περί τις 80.000 tn λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα ως ΦΕΤΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον με μειωμένο ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά για την ελληνική φέτα.
Επειδή κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που αφορούν διάφορες μορφές νοθείας, παρατυπιών και αθέμιτου ανταγωνισμού στη διαδικασία παρασκευής και εμπορίας ΦΕΤΑΣ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Ανάπτυξης
- Οικονομίας και Οικονομικών
- Δικαιοσύνης


- Εάν γίνονταν έλεγχοι εισαγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες προς την Ελλάδα και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών για την περίοδο από τις 1/1/1998 έως σήμερα;

- Ποια είναι τα αποτελέσματα ελέγχων και τα πορίσματα αυτών, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1/1/1998 έως σήμερα και αφορούν στην τήρηση όρων-δεσμεύσεων των φορέων, σ' εφαρμογή των αποφάσεων σύμφωνα με τις οποίες εντάχθηκαν σε διάφορα προγράμματα ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα:
α) Περιπτώσεις μεταποιητικών μονάδων που διαπιστώθηκε ότι στις επιδοτούμενες εγκαταστάσεις επεξεργάζονταν ή και εμπορεύονταν γεωργικές πρώτες ύλες ή και προϊόντα προέλευσης τρίτων χωρών.
β) Σε περιπτώσεις μεταποιητικών μονάδων γάλακτος όπου στις επιδοτούμενες εγκαταστάσεις παρήγαγαν ή και εμπορεύονταν προϊόντα απομιμήσεων - υποκατάστατα γάλακτος.
γ) Περιπτώσεις όπου φορείς που ενισχύθηκαν για την μετεγκατάσταση των μονάδων μεταποίησης αν ελέγχθηκαν αν έκλεισαν τις αρχικές εγκαταστάσεις με την έναρξη λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων.

- Εάν γίνανε έλεγχοι και ποια τα αποτελέσματα ελέγχων για την περίοδο 1/1/1998 έως σήμερα για την τήρηση του γενικού σκοπού για τον οποίο και χρηματοδοτήθηκαν, δηλαδή για την τήρηση των υποχρεώσεών τους που αφορούν τη χρήση των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων για 5 και 10 χρόνια αντίστοιχα, για τα οποία και ενισχύθηκαν.

- Εάν έχουν επιβληθεί και τι είδους κυρώσεις, σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής Νομοθεσίας, επί των ανωτέρω.

- Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για την κατάθεση και των σχετικών εγγράφων.

- Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε, μετά τις 20/10/2007, τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής εγχώριου αιγοπρόβειου γάλακτος, προκειμένου να καλύψουμε την ζήτηση στη διεθνή αγορά σε ΦΕΤΑ.


Απαντήσεις Υπουργείων


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΖΩΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΚΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΡΚΑ ΑΘΗΝΑ
ΚΟΥΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΜΠΟΥΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΑ
ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΣΑΛΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΤΖΙΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΤΣΙΑΜΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ